logo-black
Doe een gift!
Januari 2020

Schrijf hen niet af

Help Damiaanactie een toekomst zonder lepra te bereiken

Volg hun pad Bekijk de video

Ieder jaar worden er 210.000 mensen opgespoord met lepra. Een ziekte die niet dodelijk is, maar wel levenslange verminkingen en sociale uitsluiting met zich meebrengt. Damiaanactie voorkomt, behandelt, re-integreert en bestrijdt de stigmatisering van lepraslachtoffers. Laten we samen de toekomst openhouden voor iedereen die getroffen wordt.

Weten dat je besmet bent

01Weten dat je besmet bent

Vaak loopt het al mis bij het herkennen van de symptomen van lepra. Zowel bij de patiënten zelf, als bij het medisch personeel. Net daarom zet Damiaanactie sterk in op bewustmaking. We informeren en sensibiliseren. Want herkenning is de eerste stap richting genezing.

Lees Gauri’s verhaal

02Toegang tot gezondheidszorg

Lees Sushila’s verhaal

Door sociale, culturele, economische of geografische drempels kan niet iedereen zomaar hulp inschakelen van een arts, of zelf richting een gezondheidscentrum gaan. Damiaanactie brengt gezondheidszorg dichter bij de mensen door actief op zoek te gaan naar patiënten, mobiele klinieken uit te sturen of gezondheidsfaciliteiten te bouwen.

We trainen medisch personeel om lepra te herkennen en te behandelen. Door een gebrek aan kennis wordt de diagnose vaak fout of laattijdig vastgesteld. Of er wordt een verkeerde behandeling opgestart. Terwijl een vroege en correcte diagnose 99,9% kans geeft op genezing, zonder blijvende letsels.

03Correcte diagnose en behandeling

Lees het verhaal van Share en Birh Singh
Correcte diagnose en behandeling

04Re-integratie in de maatschappij

Ook de sociale en mentale impact van lepra is groot. Heb je letsels, dan heb je dikwijls de rest van je leven verzorging nodig en blijft lepra zichtbaar. Door het stigma worden getroffen personen vaak uitgesloten, zelfs na hun genezing nog. Ze verliezen familie, vrienden, baan en inkomen. Zo komen ze terecht in een neerwaartse spiraal. Jouw hulp is dus meer dan nodig.

Pashupatins noodzakelijk lichtpunt

Ga mee op weg naar genezing

En daarom is lepra nog altijd niet uitgeroeid.

Iedere twee minuten krijgt iemand te horen dat hij of zij lepra heeft. En miljoenen mensen leven met levenslange handicaps en verminkingen door lepra. Deze aandoeningen maken niet alleen fysiek hun leven moeilijk, maar ook mentaal. Patiënten worden uitgesloten door vrienden en familie, verliezen hun baan en inkomen en moeten soms zelfs de rest van hun leven in afzondering wonen.

Schrijf hen niet af

Maar hun verhaal hoéft niet zo af te lopen. Lepra hoéft geen levensbepalende diagnose te zijn. Mensen met lepra kunnen genezen.

Samen geven wij hen een toekomst

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat meer mensen toegang krijgen tot kwalitatieve gezondheidszorg. Dat lepra sneller opgespoord en genezen wordt. Dat handicaps tot een minimum herleid worden, dat patiënten niet langer gediscrimineerd worden en dat lepra tot uiteindelijk tot het verleden behoort.

Damiaanactie stiften

Koop een pakje stiften

Koop de gekende Damiaanactiestiften. Het nationale symbool in de strijd tegen lepra

Koop nu
Les bénévoles seront dans de nombreux grands magasins du pays, du 24 au 26 janvier 2020.

Waar en waneer?

Bij onze vrijwilligers van 24 tot 26 januari aan warenhuizen in heel België

E-shop

Online

Haal je pakje Damiaanactiestiften nu in huis: bestel ze in één klik via de e-shop E-shop Fichier 1

Doe een gift!

Simpel

Laat lepra geen levensbepalende diagnose zijn. Door simpelweg een gift te storten houd jij de toekomst open voor wie getroffen wordt door lepra. Help hen nu verder met jouw steun.

Doe een gift!

Nieuw in 2020:
Laat ons jou bedanken

Damiaanactie zou niets zijn zonder jouw steun. Dit is de reden waarom elke donor of koper de mogelijkheid heeft om geëerd te worden op onze gigantische Thank You wall, op verschillende plaatsen in België en online.

Heb jij een unieke code?

Plaats dan meteen jouw naam op onze Thank you wall

Uniek code invoeren
Thank you wall
website by mcarnolds

Gauri Roriya

Sushila

Share en Bir Singh

Pashupatin

Op het eerste gezicht merk je niet dat Gauri’s rechtervoet, die nonchalant in haar slipper rust, helemaal aangetast is door lepra.

Gauri is moeder van 3 kleine kinderen. Ze heeft lepra.
Ze draagt een warme glimlach met zich mee. Verwonderlijk in deze situatie, want de mensen in haar omgeving mijden haar omdat ze lepra heeft. En dat weinige contact maakt haar eenzaam.

Gauri weet eigenlijk niet veel over de ziekte. En die vervelende schoenen, die haar gevoelloze voetzolen moeten beschermen, vindt ze maar niets. “Als mensen meer over lepra zouden weten, zouden ze niet bang van me zijn. Ik vertel hun dat ik genezen ben, en dat ze niet zomaar besmet kunnen raken. Maar niemand gelooft me. Ze denken dat ik lieg.”

Eén van redenen waarom lepra hardnekkig blijft voortbestaan is dit gebrek aan kennis over de ziekte. Zowel bij dokters en ander medisch personeel, als bij de man in de straat. Ze denken dat lepra een straf van God is, of een vloek. “Niet enkel Damiaanactie, maar iédereen moet zijn best doen om kennis over lepra te verspreiden”, besluit Gauri.

Sushila herkent maar al te goed de symptomen van lepra. Vijf van haar familieleden kampen met de ziekte.

Als gemeenschapswerker spoort Sushila mensen met lepra op. Ze herkent de symptomen en wil mensen zo snel mogelijk aan een behandeling helpen. Alleen blijkt dat laatste niet evident. Zo geloofde de moeder van Suresh niet dat haar zoon lepra had.

“Het taboe blijft groot en zorgt voor heel wat problemen. Gelukkig kon ik Suresh overtuigen met me mee te komen naar het ziekenhuis”, vertelt Sushila. Dankzij de juiste diagnose kan hij nu behandeld worden om erger te voorkomen. Wat goed is, want Suresh voelt duidelijk aan dat mensen hem discrimineren omwille van zijn ziekte.

Share heeft al jarenlang symptomen van lepra, maar zijn diagnose kreeg hij nog niet zo lang geleden. Doordat hij al die tijd de juiste zorg heeft moeten missen, is het slecht gesteld met zijn lichaam. Hij heeft een klauwhand, zijn beide voeten zijn aangetast en zijn knie staat vol met zweren. Share zal wel genezen van lepra, maar om van zijn handicaps af te raken is het helaas te laat.

Vier jaar liep Bir Singh rond met een vlek op zijn been. Een vlek die alsmaar groter werd. En toen verscheen er nog eentje op zijn gezicht. De dokter uit zijn dorp wist niet wat er met hem scheelde. Dus kwam Bir uit eigen beweging naar het ziekenhuis. Een slimme keuze. Hier stelden ze lepra vast en startte hij een behandeling op. Eén keer per maand komt hij langs voor zijn medicatie en opvolging. Hij kan wonderwel genezen zonder bijkomende letsels.

Twee stompen als handen, amper voeten om op te balanceren en bijna volledig blind aan beide ogen. De letsels van Pashupatin zijn groot, zowel fysiek als emotioneel. “Ik realiseerde me als kind al dat mijn handen niet op die van de anderen leken. Ik besefte dat ik anders was”, vertelt de alleenstaande veertigjarige. “Wanneer ik precies lepra kreeg kan ik me niet herinneren.”

Lange tijd had ze een kleine winkel, maar doordat haar zicht afnam moest ze de deuren sluiten. En geld voor de reparatie van haar lekkend dak heeft ze ook niet.

Willen we volledige blindheid vermijden is reconstructieve chirurgie nodig. Bovendien kan dat haar re-integratie ook vergemakkelijken. Want onze zorg stopt niet na genezing. We dichten het lekkend dak van Pashupatin en helpen haar opnieuw een winkeltje op te starten. En dat dankzij jullie steun.

Help Gauri Sushila Share et Bir Singh Pashupatin