02

Noëlle

Democratische Republiek Congo
Noelle Nkilinganya is een 12-jarig
pygmeeënmeisje.
  • 1:00

Dankzij een van de minicampagnes, die Damiaanactie uitvoert in de uithoeken van de Evenaarsprovincie,
ontdekt het medische team dat Noëlle symptomen van lepra vertoont. De minicampagne vindt plaats in het
dorpje Ifoma, waar de pygmeeën naartoe trekken om zich te laten onderzoeken.

Noelle Nkilinganya is een 12-jarig pygmeeënmeisje. Ze woont in Ingende, een regio in de Evenaarsprovincie waar er nog pygmeeën wonen in het regenwoud. Noëlle woont met haar grootvader in een dorpje aan de oevers van de Momboyo-rivier, een zijrivier van de Congostroom. Net zoals haar zusje en broertjes gaat Noëlle niet naar school. De familie heeft onvoldoende geld om hun schoolgeld te betalen.

Dankzij een van de minicampagnes, die Damiaanactie uitvoert in de uithoeken van de Evenaarsprovincie, ontdekt het medische team dat Noëlle symptomen van lepra vertoont. De minicampagne vindt plaats in het dorpje Ifoma, waar de pygmeeën naartoe trekken om zich te laten onderzoeken. Ook bij vier andere pygmeeën wordt de ziekte vastgesteld. Het team van Damiaanactie start de behandeling op. Zodat de ziekte geen blijvende verminkingen bij het meisje kan aanrichten.

De regio Ingende herbergt een van de authentieke bevolkingsgroepen van Congo: de pygmeeën. Een oervolk met eeuwenoude tradities. In de loop van de jaren hebben deze kleine en schuwe woudbewoners zich meer en meer op hun Bantoe-buren gericht. Tegenwoordig houden ze zich zelfs met landbouw bezig. Net zoals bij de Bantoe-bevolking, komen tbc en lepra ook bij de pygmeeën vaak voor. Daarom is het belangrijk dat Damiaanactie regelmatig medische expedities opzet tot in het regenwoud. Om de ziektes op te sporen, om medische hulp te verstrekken en medicijnen uit te delen.

Pygmeeën zijn heel solidair. Alles wat ze krijgen, delen ze. Ook hun medicijnen. Een ramp voor wie lepra of tbc moet overwinnen. Die behandeling vereist dat je dagelijks pillen neemt, en dat maandenlang. De pygmeeën hebben de neiging om hun pillen te verdelen onder de familieleden. Ongeacht of die ziek of gezond zijn. Zo brengen ze hun eigen gezondheid in gevaar. Een goede opvolging van de behandeling en gerichte informatiesessies zijn dan ook levensnoodzakelijk.

  

Raakt hun verhaal je en wil je andere mensen zoals Noëlle helpen?

Ik doe een gift

Door hun verhaal te delen, steun je ons ook.