01

Umesh

Nepal
Umesh is 14 jaar en woont in Nepal.
  • 1:00

“Als mijn vrienden op school de plek zouden ontdekken, komen er gegarandeerd vragen. Dan kan ik niet anders zeggen dat ik ziek ben. Dus ik verstop de plek, om vragen te vermijden.”

Umesh is 14 jaar en woont in Nepal maar ziet er een pak jonger uit. Samen met zijn broer en ouders woont hij in hun nieuwe stenen huis. Dankzij de hulp van Damien Foundation Nepal, werd er via cofinanciering een ruim huis voor het gezin gebouwd. Het inkomen van Umesh’s vader die aan de slag is als bouwvakker was amper voldoende voor renovaties van hun oude huis.

Vandaag is het zondag en dat betekent een doodgewone schooldag voor Umesh. Hij trekt zijn schooluniform aan, kiest een hemd met lange mouwen om de vlek op zijn onderarm te bedekken, en zoekt alle boeken uit die mee in de tas moeten. Bijna klaar om naar school te gaan, maar eerst zijn medicatie! Sinds enkele maanden slikt Umesh deze trouw, want hij wilt zo snel mogelijk genezen. Al weet hij niet wat die vlekken juist willen zeggen en lepra, nee dat kent hij niet.

Toch is lepra, het verdict dat werd vastgesteld. Tijdens een medische campagne van Damiaanactie werd er bij Umesh lepra ontdekt. In de lokale hulppost werd hij officieel gediagnosticeerd. Zijn linker onderarm vertoont een grote plek net onder zijn ellenboog, meteen de reden waarom hij enkel shirts met lange mouwen draagt.

Umesh: “Als mijn vrienden op school de plek zouden ontdekken, komen er gegarandeerd vragen. Dan kan ik niet anders zeggen dat ik ziek ben. Dus ik verstop de plek, om vragen te vermijden.” Genezen is Umesh nog lang niet. Hij startte pas 4 maanden geleden met de 24 maand durende behandeling voor lepra, de plek kan nog een lange tijd zichtbaar zijn. Voorlopig moet hij opletten dat hij zijn arm niet verwond want de grote plek is ongevoelig, een duidelijk symptoom van lepra.

Zijn medicatie neemt hij vlak voor hij naar school gaat en haalt hij op bij zijn oom en tante die mee instaan voor de zorg van de kinderen. Voor de ouders is de zorg soms moeilijk en zorgvuldig omgaan met de medicatie-inname lukte hun niet. Elkaar helpen zit er bij Nepalezen in, zowel lokale als familiale hulp vinden ze belangrijk.

 

Raakt hun verhaal je en wil je andere mensen zoals Umesh helpen?

Ik doe een gift

Door hun verhaal te delen, steun je ons ook.